Контакти
Вие сте в: Skip Navigation LinksНачало > Сервиз > Защо да сключите сервизен договор?

Защо да сключите сервизен договор?

Отношението ни към сервизните договори през годините претърпя сериозни промени. В първите години от работата ни всички клиенти сключваха годишни абонаментни договори, включително и във варианти, които предлагаха покриване на всички разходи за резервни части. Последва дълъг период, в който почти всички клиенти предпочитаха вариант за сервизно обслужване на повикване. В продължение на няколко години нашите клиенти, които реализираха най-големи обороти от закупуване на реактиви, дори ползваха безплатно сервизно обслужване от фирмата ни. За съжаление, поради значителното поскъпване на горивата вече не можем да предложим безплатна сервизна поддръжка. От друга страна, с нарастване на дневния брой на изследванията все по-голям брой лаборатории отново се насочват към сключване на сервизен договор за поддръжка. Защо?

Какви са преимуществата на договора?

Приоритетност при обслужването - при възникване на проблем клиентите, които имат сключен сервизен договор, се посещават преди онези, които предпочитат сервизна поддръжка на повикване.

По-ниска цена на визита за профилактика или ремонт - когато знаем какъв брой сключени договори имаме, ние можем по-добре да планираме времето и ресурсите си и да оптимизираме цената на труда си.

Отстъпка от цените на монтираните резервни части или консумативи - за да стимулираме клиентите да се включат в този взаимно полезен процес на планиране.

Издаване на протокол за всяко посещение. Вижте примерен протокол за профилактика.

Допълнителна отстъпка за повече от един абонирани апарати.

Възможност за он-лайн консултации със сервизен инженер на фирмата през Скайп.

 

Прочетете подробно за новостите в сервизното обслужване през 2010 година.