Контакти
Вие сте в: Skip Navigation LinksНачало > Статии и анализи > За миещата станция и кюветите

Защо изборът на биохимичен анализатор с миеща станция ви пести много пари (като в същото време ви гарантира по-високо качество)?

Автоматичните биохимични анализатори могат да се разделят на два вида: анализатори, работещи с еднократни кювети и анализатори с миещи станции и кювети за многократна употреба. В момента в България много усилено се лансира тезата, че анализаторите с кювети за еднократна употреба са разумният, икономичен избор. В тази статия ще ви докажем колко далече е това от истината и защо използването на кювети за еднократна употреба е класически пример как евтиното излиза много скъпо.

Какво е кюветата?

Кюветата е мястото, където се извършва фотометричното измерване на пациентските проби. Поради това кюветата е много важна за работата на биохимичния анализатор като измервателен апарат. Кюветите на евтините апарати са от пластмаса, предназначени са за еднократна употреба и трябва да се изхвърлят в контейнер за биологично опасни отпадъци, а след това да се унижощават по специална процедура. Цената на кюветите е поне 5-6 стотинки. Кюветите на добрите биохимични анализатори струват доста повече, защото са изработени от високотехнологични устойчиви материали, но не се изхвърлят и се ползват с години. Може ли да се сравни качеството на нещо, което е изработено така, че да бъде използвано с години, с нещо, което е изработено с идеята, че ще бъде изхвърлено веднага след употреба?

Колко струва с години да изхвърляш нещо, за което плащаш?

Все по-често се питаме дали хората, които избират анализатор с еднократни кювети, всъщност пресмятат колко плащат в действителност? Според нас - не. В противен случай изборът на апарат с еднократни кювети е напълно необясним. Особено за болнични лаборатории с голям брой пациенти дневно. Да разгледаме следния пример с лаборатория, чиято дневна натовареност налага купуване на автоматичен биохимичен анализатор. Такъв анализатор се използва поне 5 години.

50 пациента х 10 изследвания на пациент дневно = 500 кювети дневно х 0.06 лв = 30 лв дневно
500 кювети дневно х 20 работни дни в месеца = 10 000 кювети месечно х 0.06 лв = 600 лв месечно
10 000 кювети месечно х 12 месеца = 120 000 кювети годишно х 0.06 лв = 7 200 лв годишно
120 000 кювети годишно х 5 години = 600 000 кювети за 5 години = 36 000 лв за 5 години

Всъщност се оказва, че ако си купите анализатор с кювети за еднократна употреба, реално изплащате цената на апарата още (поне) веднъж и през цялото време правите компромис с качеството.

Първи очакван контрааргумент: Да, но апаратите с миеща станция харчат много вода.

Това наистина беше така при по-старите модели апарати с миещи станции. Новите биохимични анализатори НЕ харчат много вода. FURUNO CA-180 харчи при пълна натовареност около 8 литра на час, като с тази вода мие около 200 кювети. Един апарат без миеща станция харчи около 5 литра на час и изхвърля 200 кювети. Т.е. ако изберете анализатор без миеща станция ще спестявате около 3 л вода на час.

Втори очакван контрааргумент: Да, ние работим с кювети за еднократна употреба, но всъщност си ги мием и ги ползваме многократно.

Не бихме искали да коментираме надълго този аргумент, тъй като подобно решение е в грубо нарушение на добрата лабораторна практика. Все пак бихме попитали колко струват трудът, водата и миещите препарати за подобно безсмислено действие? И дали санитарката би успяла да измие кюветите по-добре от миещата станция на анализатора? Според нас дори не е необходимо да коментираме качеството на измерванията в кювети, които са произведени за еднократна употреба, но се мият многократно.

Нашият съвет

Преди да вземете решение за купуването на автоматичен биохимичен анализатор, опитайте да изчислите всички разходи, свързани с него за периода, за който очаквате да го ползвате. След това направете съпоставка с втори и трети предлаган анализатор. Преценете дали ниската цена не върви в комплект със скрити допълнителни разходи. И тогава изберете това, което наистина е най-добро за вас.